Bugün, Jüpiter ve Satürn, 800 yıl sonra ilk görünen "çift gezegen" i oluşturacak şekilde 0.1 derece içinde gelecekler. 2020 sona ermeden önce, Jüpiter ve Satürn o kadar yakın olacaklar ki "çift gezegen" oluşturuyor gibi görünecekler. Gezegensel hizalanmanın bilindiği gibi, bu kadar muhteşem bir kavuşum neredeyse 800 yıldır gerçekleşmedi.Yörüngeleri her 20 yılda bir hizalandığında, Jüpiter ve Satürn birbirlerine aşırı derecede yaklaşırlar. NASA'ya göre, Jüpiter 12 yılda bir güneşin yörüngesinde dolaşırken, Satürn'ün yörüngesi 30 yıl sürüyor, bu yüzden her birkaç on yılda bir Jüpiter Satürn'ü geçiyor. 2020 büyük kavuşumu özellikle nadirdir - gezegenler yaklaşık 400 yıldır birbirine bu kadar yakın olmamıştır ve 1226'da orta çağdan beri geceleri bu kadar yakından gözlemlenememiştir.

Harika bir kavuşum nedir?

1610'da İtalyan gökbilimci Galileo Galilei, hem Jüpiter'in dört uydusunu - Io, Europa, Ganymede ve Callisto - hem de Satürn'ün halkalarını keşfetti. Kısa bir süre sonra, 1623'te, iki gezegen ilk kez hizalanırken tespit edildi.

Bağlantının bazen "Noel Yıldızı" veya "Beytüllahim Yıldızı" olarak adlandırılması, Hıristiyanların doğum öyküsüyle olan bağlantısıdır. Hikayede yıldız, birçok Hıristiyan'ın bir mucize olduğuna inandığı, bilge adamları İsa'nın evine götürüyor. Gökbilimciler, yıldızı, bir kuyruklu yıldız, bir süpernova ve bir kavuşum dahil olmak üzere birkaç nadir gök olayına bağlamaya çalıştılar.

EarthSky, 21 Aralık 2020'deki kış gündönümü ile aynı hizada, iki gezegen arasında sadece 0.1 derece olacak - dolunay çapından daha az olacak. "Kavuşum" kelimesi gökbilimciler tarafından gece gökyüzündeki nesnelerin buluşmasını tanımlamak için kullanılır ve büyük kavuşma güneş sistemimizdeki en büyük iki gezegen olan Jüpiter ve Satürn arasında gerçekleşir.

Gezegenler o kadar yakın olacaklar ki, bazı açılardan tamamen örtüşecek şekilde görünecekler ve nadir bir "çift gezegen" etkisi yaratacaklar.

Bununla birlikte, Dünya'dan çok, çok yakın görünseler de, gerçekte, hala yüz milyonlarca mil uzaktadırlar.



Harika kavuşum nasıl izlenir ?

2000'deki son büyük kavuşma sırasında, Jüpiter ve Satürn güneşe o kadar yakındı ki olayı gözlemlemek zordu. Ancak gökyüzü gözlemcileri bu sefer göksel olay hakkında daha net bir görüşe sahip olmalıdır. NASA, büyük kavuşumun gün batımından kısa bir süre sonra, kuzey yarımküreden bakıldığında güneybatı gökyüzünde alçakta parlayacağını söyledi.

Aralık ayının tamamı boyunca, gökyüzü gözlemcileri iki gezegeni çıplak gözle kolayca görebilecekler. Gökyüzünde daha da yaklaşmalarını izlemek için her akşam yukarı bakabilirsiniz - o kadar parlaklar ki çoğu şehirden bile görülebiliyorlar.

Jüpiter şu anda gökyüzündeki herhangi bir yıldızdan daha parlak görünüyor. Satürn biraz daha sönüktür, ancak yine de farkedilebilir bir altın parıltıyla en parlak yıldızlar kadar parlaktır.

Satürn, Jüpiter'in biraz üstünde ve solunda görünecek ve hatta dürbün veya teleskopla görülebilen kendi uydularından bazıları kadar gezegene yakın görünecek. Parıldayan yıldızların aksine, her iki gezegen de tutarlı bir parlaklığa sahip olacak ve açık gecelerde bulunması kolay.

Gökyüzü açık olduğu sürece, olay Dünya'nın herhangi bir yerinden gözlemlenebilir. Bir izleyici ne kadar kuzeyde olursa, gezegenler ufkun altına batmadan önce kavuşuma o kadar kısa bir süre bakmaları gerekecektir.

Gezegenler yaklaşık bir ay boyunca son derece yakın görünecek ve gökyüzü gözlemcilerine tatil sezonu boyunca muhteşem hizalanmaya tanık olmaları için bolca zaman verecek. Bu olay tesadüfen Aralık gündönümüne denk geliyor ve Kuzey yarımkürede yılın en kısa gününe işaret ediyor.

Gündönümü, yılın en uzun gecesidir. , bu nedenle bu nadir rastlantı insanlara dışarı çıkıp güneş sistemini görmek için büyük bir şans.

Kavuşumu görmek için ne zaman ve nereye bakılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Throop, Perşembe öğleden sonra soruları yanıtlamak üzere NASA'nın web sitesinde yayınlanacak.

Bu, 2080 yılına kadar önümüzdeki 60 yıl için "en büyük" büyük kavuşma olacak. Bu birleşmenin ardından ikilinin 2400 yılından sonra bu kadar yakın bir yaklaşım sergilemeyeceğini biliniyor.