Yıllarca annelerimizin  binbir emek ile hazırladığı ev yapımı reçeller tatmışızdır. Hazır almaktan ziyade ev yapımı olan herşey gibi lezzetide bir başka oluyor. Mis kokulu reçeller yapmak için gelelim tarifimize.

Özenle seçtiğimiz meyveler ayıklanır ve yıkanır, suları süzülür.  Meyvelerimiz birazcık sert ise bal kabağı reçelinde olduğu gibi benzer biçimde kireç kaymağına başvurabiliriz. Ya da mandalina reçelinde olduğu gibi suyunu salması için toz şeker ile meyveyi bekletmek mantıklı olacaktır.

Su ve toz şekerden oluşan kıvamlı bir şurup hazırladıysak kaynama noktasına ulaştıktan sonra meyve tanelerimizi ekleyelim. Püf noktası ise pişme süresi süresince şekerin dibinin tutmaması için reçeli aralarda karıştırmalısınız. Ama kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla. Doğal yollarla, katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi gıdalara lütfen metal kaşık kullanmayınız.

Kaynama sırasında reçelin yüzeyine çıkan köpükleri, kaynama bittiği zaman bir kenara alın. Bu, kıvamının berrak olması için çok önemli bir adımdır. Eğer reçelin oldukça fazla köpürmesini istemiyorsanız minik bir parça tereyağı eklemek de işinizi kolaylaştıracak ve reçele parlaklık verecektir. Kıvamı nasıl olmalı sorusunu duyar gibiyim bunun için reçelimizin şekeri az gelirse çabucak sulanır fakat çok gelirsede kolaylıkla şekerlenir. Bunun için az şekerli meyvelerde meyve ne kadar koyduysanız onun 1.5 katı şeker koymalısınız.Ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkabilirsiniz.  Kokusu burnunuza kadar geldi, değil mi?  Afiyet olsun.