İndikatör kullanmadanda asit ve bazları ayırt edemez miyiz ? Tabii ayırt edebiliriz. Asit ve bazların belirgin özellikleri vardır. Asitler ve bazlar hayatımızın her alanında karşılaştığımız maddelerdir. Örneğin asit yağmurları çok tehlikeli ve önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde mide öz suyunda bulunan asitlerin çok hassas ve önemli görevleri vardır. Evlerimizde kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir. 

İlk olarak “Asit ve baz nedir?” sorusunu cevaplayalım. Bu kavramlar için meydana getirilen birden fazla açıklama var. Bunlar içinde en yaygın kullanılanlardan biri İsveçli bilim insanı Svante Arrhenius tarafınca meydana getirilen Arrhenius asit-baz tanımı. Buna bakılırsa suda çözündüğünde çözeltiye artı yüklü hidrojen iyonları (H3O+) veren maddeler asit, hidroksil (OH-) iyonu veren maddeler baz olarak tanımlanır. Reçele gelelim.

Reçele gelelim.

Reçel asidik bir gıda maddesidir.  Yapıldığı meyvenin çesidine göre farklı asit çeşitleri içerebilir. Örneğin;

Elma=malik asit

Üzüm=tartarik asit

Limon=sitrik asit

Çilek=sitrik asit gibi.

Asitler ; 

⭐Sudaki çözeltilerine H+ iyonu verirler.

⭐Tatları ekşidir.

⭐Yakıcı ve aşındırıcıdır.

⭐Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.

⭐Asitler, bazlar ile birleşerek tuzlu su oluştururlar.

⭐Asitler, metaller ile tepkime verirlerse hidrojen ve tuz oluşur.

Evet reçel asidik bir maddedir.

😊