Malzemeler,
2 litre tam yağlı süt
1 yiyecek kaşığı tam yağlı yoğurt
Kalın bir battaniye
Cam geniş bir kap
Kevgir yada süzgeç
Porselen bir tabak yada fincan
Tahta kaşık
Hazırlanışı,
Maya olarak kullanacağınız yoğurdu oda sıcaklığına gelmesi için buzdolabından çıkarınız. Maya ne kadar ılık olursa, sonuç o denli iyi olacaktır.
Sütü tencereye alıp kaynaması için ocağın üstüne koyunuz. Kaynarken taşmasını önlemek için içerisine porselen bir tabak yada fincan yerleştiriniz.
Sütün içerisindeki su olabildiğince buharlaşıp köpürene kadar kaynatmaya dikkat ediniz. Yoğurt yaparken organik süt bulabilme imkanınız varsa tercihiniz organikten yana olmalıdır. Eğer organik sütünüz yoksa pastörize daha doğrusu kutu sütte kullanabilirsiniz. Süt kaynadıktan sonra ocaktan indirip mayalama sıcaklığına inmesi için bekletiniz . Bu en önemli püf noktalardan biridir. 15 dakikada bir sütün sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Doğru sıcaklığı bulmak gerçekten çok ama çok önemli. Sütümüz hazırsa, şimdi mayalama aşamasına geçebiliriz. Burada yeniden bir püf noktası var, mayamızın şok olmaması için en önce minik bir kapta, sıcak sütten bir kepçe alıp iyice çırpalısınız.
Geniş cam bir kaba tencerede ısıttığınız sütü alınız, içerisine azca önceden kapta karıştırdığımız mayayı ilave ediniz. Birkaç defa tahta kaşıkla karıştırınız. Şimdi geldik yoğurdun mayalanması aşamasına. Eğer kış mevsimindeyseniz ve eviniz pek sıcak değilse battaniyeye; sıcaksa birkaç kat sofra bezine sarmanızı öneriyorum.
Kullanacağınız örtüyü düz bir zemine serin, tam ortasına geniş cam kasenizi yerleştirin. Yoğurt mayalanırken buğu yapmış olup sıvılaşmaması için kasenin üstüne bir süzgeç yada kevgir yerleştirmeniz harbiden fazlaca önemli. Şimdi, birkaç kat örtüyle yoğurdunuzu hava girmeyecek biçimde sarın. Genelde yoğurdumunu geceden yaptığınız taktirde sabaha kadar bekletiniz. Daha sonra mis kokulu, yoğun kıvamlı yoğurdunuz sizi bekliyor. Şimdi, soğutma aşamasına geçelim. Dikkatli bir şekilde yoğurdumuzu, kapağı açık şekilde buzdolabına koyup en az 12 saat bekletiniz. Ev yoğurdu bekledikçe güzelleşiyor . Afiyet olsun.
2 Yorumlar
Yoğurtları daha verimli bir şekilde mayalıyorum teşekkürler ☺️👍👍
YanıtlaSilEllerinize sağlık, size faydalı olabildiysem ne mutlu bana, rica ederim.
Sil